top of page

POPPER

1.

NYÅR Consuetudinis magna vis est, den eviga återkomsten av löften och löftesbrott.

NYÅRSKLOCKAN En väntans dag, kväll.

Vi väntar att de ska ringa ut det gamla och ringa in det nya... Det är väldigt filmiskt. Ring klocka ring.

En lägenhet i Vasastan, Klubben i källaren, På Spaning Efter Den Tid Som Flytt, högläsning och musik, högläsningsscenen innergården, den innersta kretsen, musik, ett entourage som växer.

Och champagneglasen som fylls.

ASSOCIATION Nyårsafton är en akrobatik som påminner om Buster Keatons under hans glansperiod. Man kastar sig mellan stolar och fyrverkeripjäser, minnen, bortträngningar.

Man förtränger lätt gamla löften. 

Man förtränger gamla svek när man funderar över de nya...

Ring klocka ring.

Tack Jean för att jag fick vara en del av ditt burleska entourage...

Nyårsafton är Buster Keaton när han föll från en höjd, landade snyggt och sen avslutade med ett par danssteg.

Avgett mina löften nu!

Vilken lycka!

Vilken lättnad!

NYÅRSAFTON Vi befinner oss i begynnelsepunkten där det gamla och det nya möts, skålen på Skansen, den verbala akrobatiken. Grevinnan och betjänten.

Gitarren åker fram, skuggorna utanför på gården ett skrål.

Tennessee Williams. "There's a time for departure even when there's no certain place to go".

Nyårsklockan och sedan hundraåttiogradig panorering mot vattnet ut över staden.

2.

VALÅRET Allt handlar om religion och yttrandefrihet och migration. Resten är kommentarer på det.

KONSPIRATIONSTEORI På lång sikt är religionsfriheten förlorad eftersom religionerna manipulerat religionen.

3.

SVERIGE Diagnos? Ett land med en otrolig idérikedom, kuvad spontanitet och  extrem ängslig trendkänslighet,  en explicit uppmärksamhetsstörning, nedsatt aktivetsreglering, bristande impulskontroll.

FALSIFIKATIONEN  I postsanningen kan man forska länge på ovetenskapen - hur länge som helst om falisifierbarheten verkligen är måttet på vetenskaplighet - eftersom en falsk hypotes i kontexten inte går att upptäcka...   

SVENSKA MISSFÖRSTÅND Vad har det öppna samhället att göra med lexbase, det öppna nätet, det digitala livet, den virtuella verkligheten?

Popper skulle säga ingenting.

4.

DET FRIA ORDET Frågan om individens brott mot den kulturella och politiska korrektheten är högt på dagordningen inför valåret!

Stickspåren i debatten kan samtliga härledas till premissen.

Demokratins ansatta ursprunglighet. 

HYPOTESER I slutet av varje vinflaska är Mats övertygad om att jag aldrig ska kunna motbevisa hans vanföreställning om sig själv. Nyårsafton började ganska avskalat men sen började vi tala om det fria ordet, Malmsjö, Freud.

Man kan aldrig bevisa att en hypotes är sann men om den fungerar för stunden är den relevant. En hypotes fungerar så länge ingen kan bevisa att den är falsk.

FREUD Jean är inte särskilt beläst men stor och stark. Han är populär om han själv valt umgängeskrets. Han är en superhjälte för kvinnorna. Någon gång efter tolvslaget gick han rätt in i dimman. Teorierna har förlorat värde.

Jean nya kvinna tar upp en gitarr och sen börjar de sjunga Beatles, barndomsidoler. 

Inget nyår utan att det blir sentimentalt... Och den tömda champagneflaskan!

Förr eller senare kan alla hypoteser vederläggas. Till och med Newtons. Aristoteles. Einstens.

Till och med Freuds.

DEN KOLLEKTIVA SKULDEN Gamla och nya medier, youtube, facebook, flashback dissikerar yttrandefriheten till dess förintelse. Debatten om godheten går tillbaka till Candide, Voltaire. Åsiktskorridoren går tillbaka till Aristoteles.

(Den etiska dekonstruktionen av olika rättsprinciper som bygger på öppen argumentation kring fallbeskrivningar, överträdelser, missdåd, terrorstämplar är en antik inspiration, jämför Rawls socratiska metod*)

Premissen är en komplicerad regelbundenhet men saknar universiell betydelse. Därför har den fått en förkortning.

Pk.

Frågan utgår från ett gemensamt ansvar och en kollektiv skuld!

(*Rawls socratiska rättsmetod bygger på rationell argumentation i värdefrågor, ett förutsättningslöst samtal utan objektiv moral, "considered judgements of justice").

5.

BROTTSTATISTIKEN SOM ÖKAR. Det är en kamp mot klockan att lösa etikettbrotten. Samhällskontraktet vilar på ett sårbart fundament, fundamentet av koder och igenkänning, trygghet och gemenskap.

Samhällskontraktet är ett slags beröring.

BROTT OCH STRAFF Gängkriminaliteten mot koderna. Individens förbrytelser mot den politiska och kulturella korrektheten.

Inga andra brott i samhället utreds mer grundligt.

Det är prioriterad brottslighet.

Det är en temporär lag (som många nya lagar i landet just nu).

Det är många som fälls.

DEN NYA RÄTTSSTATEN OCH FÖRSÖK TILL FÖRKLARING AV REGELVERKET De fria andarnas försyndelser mot etiketten kräver prejudikat, det vill säga en omtolkning av lagen, eller helt ny lagtext! Under valåret pågår en kapplöpning kring begrepp som skärpta straff, förlängd preskriptionstid, osv.

Varför skriver vi temporära lagar?

Det nya medielandskapet är en domstol av folk. Sovjet 1937, Tyskland 1883, 1941. Ett enda slarvigt tweet och sedan är stämpeln i pannan, mycket random i domstolen - det tidsenliga temporära folket.... Folket är en organism som lever och dör, något som byts ut.

6.

EN NY GENERATION EN SEKT Med varje ny kull följer de otidsenliga. De kommer som ett brev på posten. Man man se dessa som något kroniskt evigt i samhällskroppen, ett slags virus. De följer med varje generation vare sig vi vill det inte.

Anledningen varför det är bråttom att bevisa individens felaktighet (fel kläder, fel åsikter osv) är att vi vet att lagen och bevismaterialet ska skrivas om, tolkas om, vi måste alltså vara på vår vakt, skynda...

Snart ska tiderna förändras... Föräldrarna kan hålla en lagbryterska i handen, panikkänslan på väg till dagis, det kan ju vara vilken kriminell som helst man promenerar med....

På lång sikt är kriget mot utanförskapet - menar de fria otidsenliga andarna, de för sent födda, för tidigt födda osv - alltid hopplöst förlorat eftersom de har tiden på sin sida, har nästa generation på sin sida.

Generationsvänner.

På lång sikt hamnar vi mainstream i marginalen...

På lång sikt är vi förlorare, lite längre fram i tiden eftersom vi är Den Stora Sekten.

7.

POSTSANNINGEN Vår tid där fake news är sanningen lastar över mycket arbete åt eftervärlden. Det kräver en massiv insats att värdera om och förstå vår tid.

FRAMTIDEN Vår tid ska naturligtvis omprövas av eftervärden och det kräver nya vetenskapliga specialområden, statliga myndigheter, insatser på högsta nationell nivå. Källmaterialet ska manipuleras under tiden. Granskningen försvåras ju mer avancerad fabriken av fake news blir.

SANNINGEN Vi skjuter den framför oss, samtiden.

Vi har blivit fiktiva. 
Världscenen och rollspelet- diplomaterna, läckorna,

Raskolnikov, Snowden, Donald Trump etc -

Vi kan inte hantera sanningen så som den kom att föreställa sig. 

Tanken, tankesätten, tekniken, terrorn. 

Samtiden är en uppgift för nästa generation att sätta tänderna i.  

Det kräver en total omprövning av alla värden.

Det kräver också en framtid där fake news verkligen är fake news och sanningen verkligen är sanningen.

8.

TOLVSLAGET. Den hundraåttiogradiga panoreringen.

9.

NYÅRSLÖFTET Framtiden kommer bli som det förgångna, det är bevisat i historien.

10.

MANIFESTEN Platon, Marx och Karl Popper, och övriga. Dessa gubbar som satt på sina kammare och skrev politiska manifest som hipp som happ random påverkade världen, de skrev om samtida för samtiden, hur lite reflekterade de över textens liv i ett fullständigt främmande då, en ny värld, den främmande människan?

HERRELÖSA UTOPIER Popper flydde från Österrike, hamnade i Nya Zeeland, sen i London. Det öppna samhällets och dess fiender kom 1945. Visionen var frihet i begreppets ursprunglig mening. Fienderna var utopierna, ideérna som sprang herrelösa ur Hegel. Han lierade sig med Hayek och Friedman. Här finner vi alltså (mitt i den klassiska strävan) utgångspunkten för det moderna samhället, vår tids extrema frihet, nyliberalismen. 

Popper menade att falsifierbarheten  är vetenskapens måttstock. Idag kan man se det som ett angrepp på alla slags förenklingar. Tanken som länken mellan filosofi och civilisationskritik, motståndet mot slutna system, dogmatiska teser, politiskt såväl som filosofisk totalitarism. 

Man känner igen en revolutionerande teori i antalet tolkningar, det är sant. Mångtydigheten. Den går liksom inte obemärkt förbi... 

Och ett vetenskapligt paradigmskifte har ju visat sig hälften sann, hälften falsk; i den popperska metodläran gömmer sig flera truismer; till exempel att ny kunskap sprids genom motstånd och debatt. En teori blir (som ett litterärt verk) verkligt betydelsefull när den går att ifrågasätta. Märk, i Poppers värld finns hypoteserna mest för att skapa nya hypoteser, för eftervärlden tycks han härmat Hegel och krypterat en filosofisk tes, där syntesens främsta syfte är att bekräfta sig själv... Det Öppna Samhället och dess fiender gavs alltså ut 1945. Åren efter Hitler, efter Stalins värsta paranoia, ja, skuldbeläggandet (kritiken mot Platon, Hegel och Marx) tillhör sammanhanget, som Popper och Friedman dagens.

Postsanningen - nattväktarstaten - finns det något annat, finns det något  samhälle överhuvudtaget som inte kan beskrivas som ett herrelöst utopia? Han skrev som besatt sen. Före och efter murens fall. Teorier som kan kritiseras, verifieras eller falsifieras. Det finns 450 lådor material i Popperarkivet vid Stanford University.

6 995 Aforismer

BECKETT

1.

DE DÖDA RÖSTERNA Antingen så glömmer jag det direkt eller så glömmer jag det aldrig. ESTRAGON: Låt oss försöka att konversera lugnt och stilla så länge, då vi är oförmögna att hålla tyst. Det är för att vi slipper tänka. Vi har alltid den ursäkten. 
VLADIMIR: Det är för att vi slipper lyssna.

 

Vi har våra orsaker.
Alla döda röster. 
De för oväsen som vingslag. 
De talar alla på samma gång. Var och en för sig själv.


I VÄNTAN PÅ GODOT De döda rösterna, oförmågan att sluta ställa frågor, en central passage i pjäsen. En allmän tolkning, en klassisk formulering, den Bodil Malmsten skriver i "Så gör jag: Konsten att skriva":  "Framåtrörelsen kan vara att ingenting händer, att ingenting händer två gånger som i Samuel Becketts pjäs I väntan på Godot. Det går inte framåt i Godot och det är det som är framåtrörelsen. Att det inte går framåt är hur det går i den pjäsen. Upplösningen är att ingenting har hänt, ingenting händer. Två gånger".


EXISTENSEN Beckett lämnade Paris 12 juni 1940, två dagar innan tyska styrkorna anlände och ockuperade staden.  Fyra personer arbetade med att ställa samman hans brev, det tog 25 år efter hans död, perioden från det han lämnade Paris till 1945 finns nästan inga brev bevarade, kriget som ett svart hål.

Godot kan vara en död eller levande. En motståndsman, en frånvarande Gud. 

Den frånvarande fadern...

Eller aggressiva modern som slog honom regelbundet.  
Godot kan vara vem som helst, det är pjäsens avsikt, berättelse, filosofi. 
Tolkningarna ska alla vara giltiga så länge de är narrativa, existentiella.

 

2.
POESI I SIG Horace Engdahl skrev en gång om en epok då stilen var överordnad allt annat, och estetiken kidnappade filosofin. Kravet var att smycka ut varje mening med poesi, eftersom tanken inte var filosofi i sig. 
Beckett gjorde tvärtom. 
Efterkrigsåren var som för ett flera andra de mest produktiva Becketts liv. Han inledde skrivandet av I väntan på Godot den 9 oktober 1948 och det avslutades 29 januari 1949. Pjäsen kan man se som en kommentar till åldern eller tiden. 
Han skalade bort så mycket som möjligt. Mellanakten, rekvisitan, huvudpersonen. Han hade nått åldern när man ser livet som poesi i sig.

DEN ROMANTISKA TEXTEN Den stora tanken, den höga stilen, och vi postmodernister som slagits för högt och lågt.. Det är nyårsdagen. 
Jag sitter och skriver om tiden, året som gått och framtiden. 
Jag gillar inte när nyårsdagen inte bara får vara nyårsdagen. Vi måste lasta den full med uppropen, budskapen. 
Vi ser alla vår chans att börja om!  Då och då in absurdum.  

 

Brottet mot allt skapandet är vårt envisa fördömande av högt och lågt.

Jag har kämpat hela mitt liv med frågeställningarna och nu har man fastnat i den stilistiska snurran igen, läser två texter av Horace Engdahl, den senare en ganska ny aforismsamling, kanske nya upptäckter, kanske aha-upplevelser på ålderns höst. Det började med en stor provokation och jag la ifrån mig boken två veckor. 
Jag kunde inte släppa provokationen (läs nedan) och tog upp boken igen igår. Skrev sen en massa aforismer om samtiden, fake News och Popper... 
Det var ju en ganska briljant inledning, bilden av väntrummet... Aforismerna hade en beckettsk klang, dialogen om Godot, tvetydig, ibland övertydlig. 

FILOSOFI SOM LURAS En besynnerlig bild. Jag skummade raskt och upptäckte alla tema jag brottats med hela livet, allt vi återkommer till i pjäser, aforismer, essäer; den fria viljan, tanken kontra handlingen. ESTRAGON: Det är tanken, låt oss motsäga varann. 
VLADIMIR: Det är ingen risk att vi någonsin tänker mera.

 

Filosofi innebär per definition en jakt, en framåtrörelse, kunde inte se något betydande i bilden. Jag såg en lögn. Ännu ett av alla filosofiskt bedrägeriförsök. 

3.

HORACE ENGDAHL Jag läste en aforism och kände det fungerade som debatterna i tv (man vill ofta stänga av politiska debatter i tv i affekt, till exempel) men sen fortsatte det till Beckett: affekten väckte tydligen ett intresse... 
Livet som börjar och slutar i väntrummet. Och det är filosofin.   
Man undrar ju ofta varför äcklet och provokationen skapar de centrala tankarna, och det uppenbara som vi lägger ifrån oss, stänger av, det vi redan känner till, den banala sanningen, den sanningen Engdahl undvek i Siste Grisen, den som inte skapar något bestående angeläget intryck... 


FRIA LITTERÄRA ORIENTERINGEN I vår samtidsfixering vid det låga har vi, som jag ser det, å ena sidan missat en historisk möjlighet... I grund och botten handlar det om självständigt tänkande, uppdraget för författarskolor, det historiska misslyckande i vårt trendmedvetna land. Den litterära orienteringen, kartan, kompasserna, vädersträcken. Vi fixerar en position dit alla ska.
Och sänkan vi söker.

HÖGT OCH LÅGT Landskapet: sten, taggbuskar, stigar, skog, mossa. Vi får vi inte försumma något mellan högt och lågt.  Det är självklart i spänningsfältet all poesi uppstår.

Men när det kommer till den romantiska texten å andra sidan, som Engdahl ser det, ja där gäller det ju att placera höjden på rätt ställe... 

4.

DEN SISTE GRISEN Mansrollerna, när i stort sett ingen finns kvar får vi äntligen diskutera dem. Fursteslickare, hyllningar till den militära mannen, kungar, påvar, det är sen gammalt... Det som är nytt är att vi talar om det. 

ONANI Det börjar och slutar i Beckett. VLADIMIR: Det här börjar bli väldigt meningslöst. ESTRAGON: Inte tillräckligt. 

Den Siste Grisen är självspeglingar, kommentarer till debatter, genusvetenskapen som varit och ska komma, mansklubben, mardrömmar. 
Onani. 
Den siste Grisen är kommentaren till #metoo.

För Engdahl blir varje roll han söker som en förlorad kärlek, idrottsmannen, dylanmannen, kulturmannen. Svinet, Gud. Jag har ingen aning om Den Siste Grisen står för honom själv, Jean Claud, en fiktiv gestalt eller hela litteraturhistorien, men när han förkastat alla måste vi ty oss till ynglingen: väntsalen. En obehaglig bild. 

Det är den mest obehagliga bilden, rummet där allt skulle hända, där ynglingen möter gentlemannen, det är vem som helst som sett och sett igenom alla män och kvinnor, onanisten som besökt världen och återvänder hem. Rummet där i princip ingen finns kvar... Mansrollerna. VLADIMIR: Om du skulle ta och prova dem. ESTRAGON: Jag har provat allt. Kulturkvinnan som läser avgrunden, kulturmannen som läser avbilden, som ser sig själv i Godot och det händelselösa, stillastående, det som aldrig hände, det Norén kallade den mest traumatiska formen av minne.  

 

 1. EN SVÅR BARNDOM . Människor som haft en svår barndom dras till sammanhang där de har möjlighet att bestraffa Den Lyckliga Barndomen.

  2. LIVSLÖGNEN  Det har nu gått ett halvår sedan den publicerades. Baseballigans arvtagare,  den svenska extremismen., en extrem människa på alla sätt och vis. 

De som dras till psykopater dras till manipulationer, livslögnen. 

 Och en av alla som väver in sig själv i samma olyckliga sammanhang, maktanspråkets

 

3. LYCKLIG ÅLDERDOM Hellre en lycklig barndom än en lycklig medelålder, receptet på en lycklig ålderdom...

4. FISKALLÖGN Människor som lever av lögn har svårt att överleva en sekund utan manipulation. Om vi talar om jurister kan det bli extremt .... Bästa tillfället de får är när de kan förstöra andra människors liv. Människor de upplever som svagare än de själva, som de stött på i juridiska sammanhang, tex. 

 

Hur många lögner går det att trycka ihop i en och samma text? 

 
 

Name *

Email *

Phone

Message

Tack! Meddelande skickat.

bottom of page